A. S. Hakan GÖK FS7 ile Uzun Metrajlı Sinema Filmi Deneyimi

Çekimini Sony FS7 kamera ile gerçekleştirdiği filmi vizyonda olan Görüntü Yönetmeni A. S. Hakan GÖK, kamera hakkında görüşlerini ProVideo’ya aktardı.

Adım A. S. Hakan GÖK. Adana doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Adana’da tamamladım. Daha sonra sırasıyla Trakya Üniversitesi’nde Radyo-TV Yayıncılığı üzerine önlisans, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gazetecilik üzerine de lisans eğitimimi tamamladım. 2010 yılında sinema üzerine yüksek lisansımı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “Muharrem Gürses ve Sineması” başlıklı tezimle tamamladım.

Yüksek öğrenimime başladığım yıllarda kısa filmler üreterek sinemaya başladım. Yedi kısa filmin senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptım. Bu filmlerin birkaçı hariç çoğunun görüntü yönetmenliğini üstlendim. Bu çalışmalarımın sonucunda ulusal ve uluslararası festivallerden 40’a yakın ödül kazandım.

Lisans eğitimim devam ederken, reklam ve uzun metrajlı sinema filmlerinde kamera ekiplerinde çalıştım. Bağımsız olarak müzik videoları ve reklam filmleri yönettim. 2011 yılında Türkiye’nin ilk butik fotoğraf ve film ekipmanları kiralama şirketi FilmEkipmanları.com’u kurdum.

2014 yılında ilk uzun metraj görüntü yönetmenliği deneyimini, tamamı kendi memleketimde geçen bağımsız bir proje olan “Mehmet Salih” filmi ile gerçekleştirdim.

 

“Filmin atmosferinde istediğimiz rengi Sony FS7 ile elde ettik”

BERZAH-Cin Alemi” benim görüntü yönetmenliğini üstlendiğim ikinci uzun metrajlı sinema filmi. Ana korku öğesinin metafizik varlıklar olduğu filmde, “BERZAH” kavramından yola çıkarak mekanları oldukça dar seçildi. Hatta bu seçimler filmin renk paletine de yansıdı ve genellikle toprak rengini çağrıştıran kehribar tonları baskın olarak kullanıldı. Filmin atmosferinde seyircinin hissetmesini istediğim kasvetli ve sıkışık bir hava var.

Tam da bu noktada Sony FS7 her şeyden önce oldukça esnek ve modüler bir kamera. Öncelikli olarak boyutları açısından FS7 bize bu dar mekanlarda hareket özgürlüğü tanıdı.

 

“FS7 ile yeniden uzun metrajlı film çekmeyi planlıyorum”

Bir diğer önemli neden ise FS7’nin sahip olduğu 4K Super 35 Exmor sensörü. Sensörün düşük ışık algısı, geliştirilmiş kullanım profillerinin olması-örneğin ben S-Log3 ile çalışmayı tercih ettim-kamerayı seçmemdeki en önemli özellikler arasında. Bunun yanı sıra kameranın sahip olduğu dinamik aralık, özellikle filmin post-prodüksiyon sürecinde bana oldukça yardımcı oldu. FS7’nin 180 fps’ye kadar yüksek kare hızına sahip olması filmde özellikle birkaç sahnenin oldukça etkili olmasını sağladı. Hafif ve ergonomik yapısıyla kamerayı filmin birçok sahnesinde omzumda büyük bir rahatlıkla kullandım.

Şu an ön hazırlığı yaptığım yeni bir uzun metrajlı film projesini FS7 ile çekmeyi planlıyorum. Ayrıca yüksek karenin yoğunlukla kullanılacağım birkaç reklam filmi için FS7 ile çalışacağım.

 

“Diğer görüntü yönetmenleri de FS7 konusunda cesur olmalılar”

Kameranın görüntü kalitesi oldukça üstün bir performans gösteriyor. Bunda tabi ana etken CMOS bir sensör kullanması ve tam 4K çözünürlükte olması. Bununla birlikte yüksek ISO hassasiyeti düşük ışık koşullarında çalışmayı kolaylaştırırken, geniş dinamik aralıkta post-prodüksiyon sürecinde projelerin daha sağlıklı ilerlemesini sağlıyor.

Kameranın Cine modlarının tanımı, dahili ND filtrelere sahip olması ve ergonomik yapısı. Ayrıca 180 fps’ye kadar yüksek karelere de çıkabilmesi kamerayı oldukça yetenekli bir hale getirmiş.

Kamerayı kesinlikle diğer kullanıcılara da öneririm. Sony kamerayı tüm dünyaya bir belgesel kamerası olarak lanse etti. Birçok belgesel projesinde aydınlatma koşullarını siz oluşturmazsınız ve kameranın ergonomik yapısı hızlı olmanız için önemlidir. Sanırım kamerayı Türkiye’de çekilen uzun metrajlı bir sinema filminde ilk defa ben kullandım. Diğer görüntü yönetmenlerine önerim FS7 konusunda cesur olmaları. Yeni eklenen modüllerle beraber RAW ve Apple ProRes 422 kayıtlar alınabilmesi de FS7’yi daha da cazip kılıyor.

 

Kaynak: broadcasterinfo Sayı: 145 • Kasım 2016